Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  

Chronická zadní rýma

 


Aktualizováno:

Zdraví

Pojmem zadní rýma se laicky označuje rýma, která nejde vysmrkat. Jedná se o hustou rýmu, která se nachází v zadní části nosohltanu. Někdy se mohou přidat i bolesti hlavy. Zadní chronická rýma bývá spojována se zánětem vedlejších nosních dutin. Zadní rýma je nepříjemný stav. Snažíte se vysmrkat, ale ono to vůbec nejde. Hustá rýma se usadí v zadních částech nosohltanu, a je tudíž potřeba zahájit léčbu, aby se předešlo dalším komplikacím.

Co je to zadní rýma

Zadní rýma je typ rýmy, který je způsoben nadměrnou produkcí hlenu a trápí především dětské pacienty. Nicméně vyskytnout se může i u dospělých. Přenos infekce probíhá kapénkovou nákazou. Zánět nosohltanu je možnou a poměrně častou komplikací zadní rýmy, která je způsobena nachlazením, viry a bakteriemi. Proto projevem může být i bolest hlavy doprovázená malátností a anebo zalehnutím uší.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Zadní rýma v těhotenství

Výskyt zadní rýmy se nevyhýbá ani těhotným ženám. Pokud se tak stane, je dobré vědět, že při výskytu této rýmy je vhodné především konzumovat dostatečné množství tekutin. Ideální metodou k potlačení a uvolnění je proplach nosních dutin izotonickým roztokem. Existují i spreje do nosu na bázi mořské vody, které pomáhají zvlhčovat nosní sliznici a usnadňují tak vysmrkání hlenu z dutin. V případě akutního zánětu dutin lze provést proplach nosu hypertonickým roztokem, kdy dojde k splasknutí sliznice a úlevě od ucpaného nosu. Izotonické a hypertonické roztoky neuvolní nos tak rychle, jako je tomu u nosních sprejů, nicméně je možné používat je dlouhodobě a také preventivně jako součást nosní hygieny.

Příznaky

Průvodními příznaky bývají teplota, bolest hlavy, pocit ucpaného nosu a nemožnost se pořádně vysmrkat. Při zadní rýmě dochází ke stékání hustého sekretu z nosu a vedlejších dutin nosních do hrtanu a hltanu, kde se při vyšetření dají najít tuhé kousky hlenu. Tím, jak hlen stéká do dýchacích cest a dráždí je, často dochází k záchvatům kašle a může se objevit i zápach z úst, zvracení a zalehlé uši. Občas se objevuje chrapot.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Bylinky na zadní rýmu

Základem léčby je naředění rýmy, aby bylo možné hlen vysmrkat. Proto je vhodné podávat dostatek tekutin, zvlhčovat vzduch, proplachovat nos, používat éterické oleje do aromalampy (například eukalypt, tymián, smrk, borovici, citrusy) a v neposlední řadě i vhodné homeopatické léky.

Na zadní rýmu je dobré rovněž popíjet čaj z bylinek, zkuste například:

40 g natě zlatobýlu, 20 g natě třezalky, 20 g listů kopřivy, 10 g oddenků puškvorce, 10 g kořene nátržníku. Nálev se pije 4× denně před jídlem. Čaj používejte dle potřeby. Dětem je možné čaj osladit včelím medem (ne žádnou náhražku). Také je vhodný mateřídouškový sirup.

Homeopatika

Na zadní rýmu jsou vhodné homeopatické léky: Ferrum phosphoricum 9CH a Kalium muriaticum 15CH.

U dětí se doporučuje od každého léku naředit po deseti granulích do decilitru vody, nechat rozpustit, promíchat nekovovou lžičkou a podávat 4x denně 1 lžičku. V noci při probuzení a při potížích dávku zopakovat. Každý den ráno takto nařeďte nový roztok a podávejte stejně po dobu potíží.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Blaus

odkaz na článek

. Chronická zadní rýma [online]. Babské-rady.eu, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Chronická zadní rýma

 Stanislava

Dobrý den, chtěla bych poradit co použít na pálení v nose a horního patra. Sucho v nose již trvá delší dobu. Často trpím na zahlenění v krku, hustý hlen mi stéká do krku a nejde vykašlat. Rýmu, horečku ani kašel nemám. Tento stav již trvá delší dobu, někdy je to lepší a někdy horší. Používám bylinné čaje, diviznovou směs, tymiánovou směs. Antigenní testy na Covid negativní.
Do nosu si stříkám mořskou vodu. Zkoušela jsem i cibulový sirup.
Dýchám nosem.
Nevím zda to nemůže být i důvodem psychického stavu. V dnešní době se bojím Covidu a již několik let se starám o svoji 86 letou maminku. Nejdříve jsem k ní jen dojížděla a nyní již 2 roky bydlí s námi. Ohledně její péče jsem musela odejít do předčasného starobního důchodu.

Děkuji za radu.
Tvrdíková

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS