Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  

Co dělat když má kočka blechy

 


Aktualizováno:

Zvířata

Odblešení kočky není tak jednoduché. A zvláště u venkovních koček jsou blechy poměrně časté. Ve střední Evropě se u koček vyskytuje převážně blecha kočičí. Napadá je ale také blecha psí, blecha králičí, blecha ježčí a další druhy. Dospělé blechy se živí krví. Nejčetnější napadení blechami jsou ve střední Evropě zaznamenávána zejména koncem léta a během začátku podzimu.

Blechy u koček

Kočky a blechy. Blechy představují pro kočky problém nejen proto, že jejich kousání svědí, ale zejména proto, že blechy jsou mezihostiteli určitých druhů tasemnic, které na kočku mohou přenést. Spousta koček trpí také alergií na bleší kousnutí, která se projevuje těžkým zánětem kůže. Délka života dospělé kočičí blechy je za neutrálních teplot prostředí (okolo 24 °C) asi 9–12 měsíců, ovšem při nízkých teplotách a periodách hladu se významně prodlužuje. Hlavními zbraněmi blech jsou vysoká produkce vajíček, rychlé množení a velká rezistence vůči antiparazitikům.

Blecha kočičí foto – fotografie.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Kočičí blechy – likvidace

V boji s blechami si musíme uvědomit hlavně fakt, že nebojujeme pouze s blechami na kočkách samotných, ale hlavně s blechami v prostředí (je jich mnohem víc). Základem úspěšného vymýcení blech jsou tedy dva hlavní body: zbavit se blech v prostředí a zbavit se blech na zvířatech.

Naštěstí existuje spousta přípravků proti blechám. Některé jsou volně prodejné v drogerii či v lékárně, některé jsou dostupné pouze u veterináře. Jedná se o šampony, pudry, spreje, obojky, spot-ony (pipety) a tablety. Jak jsme již zmínili, blechy jsou velmi rezistentní. Před 20 lety je člověk zabil prakticky čímkoliv, ale dnes je situace daleko komplikovanější, jelikož jsou blechy odolnější.

Mějte na paměti, že volně prodejnými preparáty se blech nikdy nezbavíte. V podstatě pouze zbytečně vyhazujete peníze a plýtváte energií.

U koček jsou v současnosti pouze 4 spolehlivě působící produkty. Jsou to pipety Stronghold, Advocate, Bravecto a tablety Comfortis. Jakýkoliv jiný přípravek je pouze kompromisem, který nevede k úspěchu.

Doporučované produkty

Stronghold: Jedná se o pipety s účinnou látkou selamectin. Selamectin je adulticidní, larvicidní a ovicidní, to znamená, že zabíjí jak dospělce, tak vajíčka a larvy. Jeho přidanou hodnotou je fakt, že působí také na jiné parazity, jako jsou všenky, ušní a celotělový svrab, oblí červi a měchovci. Nepůsobí na tasemnice a naše klíšťata. Stronghold se zvířeti nakape do kůže a působí 4 týdny, na vajíčka pouze 3 týdny. Výhodou Strongholdu je jeho velmi dobrá snášenlivost kočkami. Aplikovat se může kočkám od 6. týdnů stáří. Neměl by se nikdy používat bez předešlé konzultace s veterinářem. Před jeho aplikací zejména u koťat se doporučuje zvíře nejdřív odčervit pastou (ideálně Flubenol nebo Banminth). Na trhu je Stronghold dostupný ve třech sílách: pro kočky do 2,5 kg, pro střední kočky od 2,6 kg do 7,5 kg a pro velké kočky od 7,6 kg do 10 kg. V zahraničí se prodává pod názvem Revolution.

Advocate: Jde o podobný preparát jako Stronghold. Liší se účinnými látkami – v Advocatu je kombinace látek imidacloprid a moxidectin. Spektrum účinku je totožné jako u Strongholdu. Účinek proti blechám je rovněž 4týdenní. Aplikuje se koťatům od 9 týdnů stáří, také vždy po konzultaci s veterinárním lékařem. Občas se po aplikaci může vyskytnout svědění v místě podání. Je možná i lokální alergická reakce, ale obecně je preparát velmi dobře snášen. Na trhu je Advocate ve dvou verzích: pro kočky do 4 kg a pro kočky od 4 kg do 8 kg. Je trochu levnější než Stronghold.

Comfortis: Jsou tablety, které nastupují v řádu minut. Účinnou látkou je spinosad. Spinosad účinkuje pouze proti blechám, má účinek adulticidní a ovocidní. Efekt trvá 4 týdny. Tablety se podávají s trochou jídla nebo po nakrmení. Není dobré je podávat na lačno – jednak se tím může zkrátit účinek léku, jednak to může někdy vyvolat zvracení. Nevýhodou je, že ho lze aplikovat až od 14 týdnů věku, respektive kočkám nad 1,2 kg. Jeho aplikaci u epileptiků konzultujte vždy s ošetřujícím lékařem. Z nežádoucích účinků se vyskytuje zvracení po podání na lačno, občas průjem, nechutenství nebo slinění. Většinou ale rychle odezní a nevyžadují další terapii. Pro kočky je Comfortis na trhu v 5 sílách dle hmotnosti. Výhodou je jeho cena, je nejlevnější ze všech uvedených preparátů. Nevýhodou je velikost tablety, takže pokud máte problém s podáním tablety u kočky, tak zvolte rozhodně jiný produkt.

Bravecto pipety: Jsou přírůstkem mezi protiblešími preparáty. Na trhu jsou od 1. ledna 2017. Přípravek Bravecto obsahuje léčivou látku fluralaner. U psů je přípravek dostupný ve formě žvýkacích tablet, u koček pouze ve formě spot-onu. Největší výhodou Bravecta je délka jeho účinku. Na rozdíl od ostatních preparátů působí proti blechám a klíšťatům po dobu až 12 týdnů. Proto je preparátem volby u venkovních koček a u koček s alergií na bleší kousnutí. Blechy na zvířeti usmrcuje do 12 hodin od nakapání na srst. Nejčastějším nežádoucím účinkem roztoku pro nakapání na kůži je mírná krátkodobá kožní reakce v místě aplikace, jako je erytém (zarudnutí) a pruritus (svědění) nebo vypadávání chlupů. Jelikož usmrcení blech či klíšťat přípravkem je podmíněno jejich přisátím se na psa, nelze vyloučit riziko přenosu onemocnění, kterými mohou být blechy či klíšťata infikovány. Bravecto není vhodné použít pro koťata mladší 11 týdnů nebo u koček s hmotností nižší než 1,2 kg. Na trhu je Bravecto dostupné v pipetách pro kočky 1,2–2,8 kg, pro kočky s hmotností 2,8–6,25 kg a taky pro kočky s hmotností 6,25–12 kg. Ze všech účinných preparátů je jeho cena nejvyšší, ale když přepočítáme cenu na 1 měsíc, tak vychází naopak nejlépe. Stejně jako předešlé 3 preparáty je dostupný pouze u veterináře.

Prostředí: Při odblešení kočky je potřeba zbavit blech i prostředí. Místa, na kterých se zdržují zablešená zvířata, jsou silně kontaminována blešími vajíčky. Nejhůře na tom bývají pelechy a jiná zvířecí „odpočívadla“. Ideálním místem pro líhnutí vajíček jsou všechny textilie a zejména vysoké koberce. Očistu prostředí začneme důkladným úklidem. Staré a bezcenné pelechy je nejlepší spálit nebo vyhodit. Textilie, které lze prát na vysokou teplotu, vypereme. Věci, které se do pračky nevejdou (sedačka, matrace, koberce), je dobré ošetřit pomocí parního čističe. Citlivější materiály lze ošetřit pomocí postřiků. Výborná zkušenost je s Bio Kill sprejem, který nezanechává po aplikaci žádné fleky. Bohužel je toxický pro kočky, proto se nesmí postřik provádět v přítomnosti koček a po aplikaci je potřeba místnost důkladně vyvětrat!

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Babské rady jak na blechy u koček

Jak odstranit kočičí blechy a co na blechy u kočky zabere? Zde je několik babských rad (babská rada).

Zkuste listí z vlašských ořechů. Tento zákrok však blechy nezabije, pouze je vypudí.

Také můžete do stravy kočky přidat pivovarské kvasnice. Tato metoda ničí pouze blechy na kočce, ale nikoliv v jejím okolí.

I obyčejná voda s citronem může pomoci. Citrusy blechy odpuzují. Citrony zalijte vroucí vodou a nechte přes noc louhovat. Roztok na kočku nastříkejte rozprašovačem.

A jaké jsou vaše rady proti blechám u koček?

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© MD

odkaz na článek

. Co dělat když má kočka blechy [online]. Babské-rady.eu, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata


Zajímavé články

Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS